donwload filezilla download filezilla client donwload filezilla download latest filezilla download filezilla client download filezilla 3.2 download filezilla for windows download filezilla 64 bit download filezilla vista download filezilla exe download filezilla ftp software
boyama.jpg

Boyama

Önemli hatırlatma!! Tüm astar, boya ve vernikleme işlerinizi iyi havalandırılmış ortamlarda ve çocuklardan uzakta uygulayın……

Aşağıdaki resimler, Tersane Model & Maket'e ait "Ayvansaray Olta Sandalı" na aittir. Kendilerine yazının hazırlanmasındaki yardımlarından ve gönderdikleri resimlerden ötürü teşekkür ederiz.

MONTAJ290
Foto 1- Boyamaya hazır bir sandal.


Model Boyamaya Hazırlık

Tesviyesini bitirdiğiniz modelinizin boyanmayacak kısımlarını dikkatlice maskeleyin. Boyamada kural açık renklerden başlayıp, koyu renklere doğru boyamaktır. Örneğin, modelinizin ana rengi beyaz, kırmızı bir şeridi var ve zehirli kısmı siyahsa; önce beyaz kısmı üstüne kırmızı şeridi en sonra da siyahı boyamalısınız. Her aşamada bir önceki boyadığınız kısmı maskelemelisiniz.
Gemi modelciliğinde genellikle “Enamel (Emaye) Boya” denilen piyasada kolaylıkla bulunan yarı sentetik boyalar kullanılır. Emaye Boyayı fırça veya hava tabancasıyla rahatlıkla uygulayabilirsiniz. Akrilik boyaları ise, fırçayla uygulamak pek mümkün olmadığından yeni başlayanlara ve hava tabancası kullanmayanlara önerilmez. Emaye Boyanın incelticisi, sentetik tiner veya terebentindir. Bizim önerimiz, resim malzemeleri satan dükkanlardan veya hobi dükkanlarından bulabileceğiniz çam terebentinidir. Boyadan önce süreceğiniz astarı da temin edin. Sentetik ya da Sellülozik astar işinizi görecektir. Astarınız beyaz renkli ise içine çok az miktarda siyah boya katarak uçuk bir gri renk elde etmenizi öneririz. Gri renk astar, modelinizdeki hataları daha iyi gösterecektir.

MONTAJ334

MONTAJ336
Foto 2 ve 3- Su kesimi çizgisinin çizilmesi.


Astar

Macun ve tesviye işleri biten modelinizi, alkollü veya kolonyalı bir bez ile güzelce silin. Bu işlem gözle göremeyeceğiniz zımpara tozlarını, elinizden bulaşan yağ ve kirleri götürecektir. Genel olarak fırça kullanan modelciler için ilk seçenek DYO sentetik kivik astardır .Teknik olarak tüm sellülozik boyalar, boya tabancası veya airbrush ya da sprey kutu ile atılmak zorundadır. Çünkü bu boyalar fırça ile uygulanırsa iz bırakır. Ancak sellülozik astarı, sonradan zımpara yapacağımızdan, fırça ile sürebiliriz. Diğer ürünler ise Sprey astarlardır örnek: Tamiya.
Kendi kutusu içinde iyice karıştırdığınız sellülozik astarınızdan paletinize “palet olarak kullanacağınız bir kap da olabilir” bir miktar alın. Sellülozik tinerle hemen hemen yarı yarıya inceltin. Astarınız fırçanın rahatlıkla kayabileceği kadar ince, ahşap üzerini kapatacak kadarda kalın olmalıdır. Hazır olup olmadığını bir yoğurt kabı üzerinde test edebilirsiniz. Paletinizdeki astarı fırça ile baştan kıça doğru olmak üzere sürün. Astar işiniz bittiğinde paletinizde kalan, inceltilmiş astarı kesinlikle astar kutusuna katmayın. Unutmayın sellülozik astar ve tinerle iyi havlandırılmış ortamlarda ve çocuklardan uzakta çalışmalısınız.
Astar uyguladığınız modeli 24 saat kurumaya bırakın. Kuruduktan sonra hatalı yerler meydana çıkacaktır. Bazı yerler çukur kalmıştır veya buna benzer hatalar olmuştur. Hatalı yerleri zımpara ile tesviye edin. Gerekiyorsa macun uygulayıp tekrar tesviye edin. Burada kullanılacak macun otomobil boyacılarının kullandığı çelik tabir edilen polyester macundur. Bu işlemi bitirdikten sonra tekrar astar uygulayın. Yine hatalı yerler varsa, çok düzgün bir zemin elde edene kadar, Tesviye-(macun)-astar işlemlerini uygulayın. Her astar uygulamasından sonra modelinizin 24 saat kemikleşmesini beklemeyi ihmal etmeyin. Boyalarda ve astarlarda kuruma süresi ile kemikleşme süresi farklıdır. Kuruma süresi 2 saat verilen bir boyanın kemikleşmesi 12-20 saat olabilir.

MONTAJ341
Foto 4- Su Kesimi çizgisi boyanıp maskelendi.


Boyama

Boya kabınız balkon gibi soğuk bir yerde duruyorsa bir müddet kalorifer üzerinde veya oda sıcaklığında bekletmenizde yarar vardır. Emaye boyanızı, kendi kabında bir çivinin başı veya çıta parçasıyla iyice karıştırın. Kullanacağınız kadarını paletinize alıp çam terebentin ile inceltin. Burada da astardaki uygulama geçerlidir. Fırçanın rahat kayacağı kadar ince, astarı kapatacak kadar kalın olması gerekir. Yoğurt kabında test edin.
Boyayı da baştan kıça doğru sürün. Boya uygularken elinizi kesinlikle modele sürmeyin, parmak iziniz kalır. Ýşlem bitince kurumaya bırakın. Kuruyan modelinizi ince bir zımpara ile astara inmeyecek kadar, yumuşak bir şekilde zımparalayın. Amaç pürüzleri gidermektir. Unutmayınız ki astar uygularken ne kadar düzgün zemin elde ederseniz boyanız o kadar düzgün olur. Sonra ikinci katı uygulayıp kurumaya bırakın. Kuruması için 6-8 saat beklemeniz yeterli olacaktır. Bu kez daha ince bir zımpara ile (tercihen #1000) ovalar gibi zımparalayın. Düzgün zemini elde ettikten sonra, son katı sürüp kemikleşmeye bırakın. Kemikleşme süresi yaklaşık 24 saattir. Bu süre içinde belirli aralıklarla modelinizi koklayın. Çam kokusu kaybolduğu zaman kemikleşmiş demektir artık modelinizi elleyebilirsiniz. Geldik ikinci renk boyaya. Burada maskeleme bandı kullanacağız. Boyanmayacak alanı iyi bir marka bant ile maskeleyeceğiz. Biz Tamiya’nın maskeleme bandını öneriyoruz. Maskelemeyi çok düzgün yapmalıyız, zira bandın kenarlarından boya girebilir. Bandın kenarını kürdanla veya tırnağımızla iyice yapıştırmalıyız. Emniyet tedbiri olarak bandın kenarlarına fırça ile vernik sürebiliriz böylece vernik varsa açık kalan yere girecek ve şeffaf donduğu için sonradan iz bırakmayacak ancak boya sızıntısını önleyecektir. Bantlı alana boya uyguladıktan sonra, kemikleşmeden bandı dikkatlice sökmekte fayda vardır. Boya uygulaması sırasında meydana gelecek hataları, sonradan ince bir fırça ile rötuşla giderebilirsiniz.
Gövde boyaması bittikten sonra güverte üstüne geçebilirsiniz. Bu aşamada küçük aksesuarları dışarıda boyadıktan sonra monte etmeniz uygun olacaktır. Geminizin üzerinde muhtemelen boyanacak birden fazla yüzey vardır. Önce açık renk alanları boyayın, daha sonra boyanmış kısımları maskeleyip diğer alanları boyayın.

MONTAJ345
Foto 5– Gövde boyaması bitmiş.


Uyarı! Sellülozik boya üzerine sentetik boya uygulayabilirsiniz ama sentetik boya üzerine sellülozik boya asla uygulamayın. Zira üstteki sellülozik boya alttaki sentetik boyayı bozar.

MONTAJ391

MONTAJ374
Foto 6 ve 7– Su kesiminin altı boyanıyor.


Vernikleme

Boyadığımız modelimizi koruma altına almak için verniklemekte fayda vardır. Gemi modelciliğinde çoğunlukla mat vernik kullanılır. Klasik bir sandal, taka veya kalyon asla parlamaz. Modelde aslının aynısı olması gerektiğinden, parlak vernik kullanmamalıyız. Modern bir yat veya yelkenli yapmışsak belki parlak vernik kullanabiliriz ama klasik teknelerde bu konuya dikkat etmekte fayda vardır.
Kullandığımız Emaye boyanın markasından mat vernik alıp, sentetik tiner veya çam terebentin ile inceltip modele sürmeniz iyi çözümdür. Piyasada bulunan Saten verniği de kullanabilirsiniz. Burada tavsiye ettiğimiz vernikleri boyanmayıp ahşap olarak bırakılacak kalyon tipi modellere de uygulayabilirsiniz.

sandal3
Foto 8– Boyama işlemi tamamlandıktan sonra modelin durumu.

Fırça ile Ahşap Model Boyama

Gövde Kaplama
Güverte Kaplaması
Güvertedeki Diğer İşlemler
Modelin Boyanması
Makaralrın Yapımı
Top Arabalarının Yapımı
Topların Yapımı
Top Lombarları ve Menteşelerinin Yapımı
Bogota Makaralarının Yapımı
Güverte Donanımlarının Yapımı
Direkler ve Donanım
Yelkenlerin Yapılması