222 - Haldun ÜNSAL

haldun_unsal_vesika.jpg

9 Mayıs 1951 İstanbul doğumluyum. Galatasaray Üniversitesi Makine Mühendisi mezunuyum. 1979-1980 yıllarından beri modelcilikle uğraşıyorum. Ancak ciddi anlamda gemi modelciliğim dernekle buluşmamızdan sonra başladı.

İlk yıllarda statik gemiler yaptım ve bunlar çeşitli yarışmalarda ödüller kazandı. Daha sonraki yıllarda; makine mühendisliğimin de etkisiyle bu statik model yapımı artık bana yetmemeye başladı.

Bu sebeple statikten dinamik tekne yapımına doğru yönlendim. Bu tekneler de aynen diğerleri gibi ölçekli ve aslına sadık olarak yapıldı ancak içine yerleştirdiğim elektronik parçalar ile onları dinamik hale getirdim. Böylece bu gemilere, var olan görselliklerine ek olarak işlevsellik getirdim ve gelişen teknolojilere de bağlı olarak onlarla olan ilişkim de her gün büyüyor. Eklediğim daha gelişmiş elektronik aksamlar, ses efektleri ve ışıklandırmalar ile dinamikleşen bu tekneleri cam arkasında seyretmekle beraber su üzerinde de deneme fırsatına sahip oluyorum.

Bu model kafanızda asla bitmiyor. Aradan zaman geçse de, bu modeli mühendislik anlamında geliştirebilir, ya da yenilikler yapabiliyorsunuz.

Bugüne kadar dinamik halde yaptığım otuzun üzerinde gemi modelim var. Hobi olarak başladığım bu çalışmalarıma atölyemde tüm hızıyla devam ediyorum. Geçmişte derneğimizin katıldığı veya açtığı birçok sergiye katıldım ve modellerimin birçoğu madalya almayı hak kazanmıştır.

Ayrıca sadece kabuk olarak temin ederek ve içini son teknoloji ürünü elektroniklerle donatarak saatte yüzyirmi kilometre hıza ulaşabilen 1:10 civarı ölçekli hız tekneleri de yapıyorum. Gemi modeli yapımı dışında aktif olarak; 1:18 ölçekli model araba koleksiyonu ve 1:220 ölçekli tren koleksiyonu yapmaktayım.

Modelcilik öyle bir sevgi ki, içinizde doğtuktan sonra devamlı büyüyor ve bitmeyen bir tutkuya dönüşüyor. Bir konuya ciddi ve ilmi bakmanızı sağlıyor, okuma ve araştırma yeteneğiniz gelişiyor. Herşeyden evvel böyle yaratıcı bir hobisi olmayan bireyler, özellikle de emeklilik yıllarında amaçsız, çabuk tükenen ve çöken, huzursuz ve mutsuz insanlar topluluğu olmaya mahkum olur diye düşünüyorum .

HALDUN ÜNSAL

Karma

01-Alanya_a.jpg

03-Atölyeden2a.jpg  04-Atölyeden3a.JPG