429 - Nezih BEKAT

bekat_vesikalik.jpg

İzmir, Karşıyaka 1947 doğumluyum.

O zaman 6 yıllık olan, Ege Üniversitesi Tekstil Mühendisliğini 1973 yılında bitirdim. Askerliğimi yedek subay olarak ve II.harekata katılarak Kıbrıs'ta yaptım.

30 yıllık meslek hayatımda çeşitli şehirlerde ve bir defa da yurt dışında olmak üzere fabrika ve işletme müdürlükleri yaptım.Mesleğimi 2004 yılı sonlarında bıraktım.

Bir süredir eşimle birlikte Emlak Komisyonculuğu ve Müşavirliği mesleğini yapıyorum. Büromuzun bir bölümünde hobilerimden biri olan maket ahşap gemi ve yelkenli tekne yapımını sürdürüyorum. Stresli Çalışma hayatımın her bölümünde mutlaka hobilerimle meşgul oldum.

1975 yılından itibaren, minyatür klasik araba ve içki kolleksiyonu yaptım. Bilinçsizce başladığım araba toplama işini daha sonra bir hedef koyarak 4 Avrupa ülkesi ve Amerika'nın en meşhur araba markalarından bir tanesini bulabildiğim ilk yıllarından günümüze toplamaya başladım.

Araba ve içkilerimi Türkiye ve Avrupa'nın çeşitli şehir ve müzelerinden topladım. Arabalarım 1/32, 1/24 ve 1/18 ölçektir.

1995 yılında klasik bir araba olan 1965 Mustang arabamı İstanbul'dan satın aldım. Arabam orjinal, kırmızı, 3600 cc, manuel vites ve 2. sahibindendir. Kolleksiyon minyatür arabalarım ve Mustang arabam, KM ve Otohaber dergilerinde röportaj ile yayınlanmıştır.

1980'li yıllarda pul kolleksiyonculuğuna başladım. O yıllarda İzmir Filateli Derneğine üye oldum. T.C.pullarını, Batı Almanya, Kıbrıs F.T.D. ve Avrupa CEPT komple yaptım. Birkaç defa sattım. Şu anda Tematik pulları topluyorum. 1994 yılında yeniden kurduğumuz İzmir Filateli ve Nümismatik derneğinin kurucu üyesiyim. Pulun yanı sıra T.C. madeni ve kağıt para kolleksiyonu ayrıca hatıra para ve son altı padişahın bakır, nikel ve gümüş paralarını topladım. Bir kısmını daha sonradan sattım. Devlet Darphanesine hatıra paralar için üyeyim (1891 ÜYE NO).

Havacılığa olan aşkım ve merakım yüzünden 1990 yılından itibaren statik, T.C Hava Kuvvetleri maket uçaklarının bir kısmını yaptım. İstanbul Yeşilköy Havacılık müzesinde yapılan yarışmalara katıldım. 1993 yılında yaptığım 1/48 ölçekli T.C F-16C FIGHTING FALCON Türkiye genelinde yapılan yarışmada 2. geldi. 1994 yılında yine 1/48 ölçekli T.C F-4E PHANTOM ile Türkiye 1. si oldum. 40'a yakın maket yaptım. Daha sonra yapılmamış maketlerimle beraber 150 adet maketimi sattım. Şu an halen elimde ödüllü 2 maketim bulunmakta.

2003 yılından beri ahşap gemi maketlerini kayıktan başlayarak yapmaktayım. Netice olarak sizleri sıkmamak için kısaca kaleme aldığım kolleksiyon hayatım, devam ediyor. Ellerim tutana, gözlerim görene kadar...

Saygılarımla

Nezih Bekat