gemi_logo.jpg

tarihce.jpg

Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği, 1977 yılında İstanbul’da Hasan Erol Ersan, Fatih Özgünsür, Cengiz Giray, Mehmet Taki Belik, Rahmi Topcu, Orhan Ayten ve Muammer Ökten tarafından kurulmuştur.

Dernek kuruluşundan sonra ilk toplantılarını Beşiktaş vapur iskelesinin üst katında yapmaktaydı. Daha sonraki yıllarda Kasımpaşa’daki Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı bekâr Astsubay pavyonundaki Donanma Vakfı’na bağlı bir odada toplantılarına devam etti.

Bu arada dernek, Bakanlar Kurulu kararı ile merkezi Avusturya Viyana’da bulunan uluslararası gemi modelciliği kuruluşu NAVIGA’ya üye olarak uluslararası niteliğe kavuşmuştur.

İlerleyen yıllar içerisinde İstanbul Deniz Müzesi’nin Dolmabahçe’deki Yönetim binasında derneğe tahsis edilen üç odadan oluşan bölümde çalışmalarına devam etmiştir.

1999 yılında TC Hükümeti tarafından yayınlanan, “Özel dernek ve vakıfların kamu kurumlarında yer almamalarını” belirleyen bir genelgeyle müzedeki yerinden ayrılmak zorunda kalan dernek, Sayın Rahmi Koç’un da girişimleriyle İstiklal Caddesi Nur’u Ziya sokakta Koç grubuna ait bir binada kendisine tahsis edilen üç odalı bölümde faaliyetini sürdürdü.

Daha sonraları, binanın restorasyonu nedeniyle oradan ayrılmak zorunda kalan dernek, Hasköy’deki Rahmi M. Koç Müzesi’nde demirli bulunan Fenerbahçe vapurunda onbeş günde bir toplantılar yapılarak çalışmalarına devam etmektedir.

SERGİLER VE YARIŞMALAR

Gemi Modelcileri ve Gemi Severler Derneği resmen kurulmadan önce, gemi modelcilerinin katılımıyla modelciler ilk sergilerini açmışlar ve kuruluştan sonra ilk sergi ise Beyoğlu İstiklal caddesindeki Olgunlaşma Enstitüsü Galerisinde gerçekleştirilmiştir.

Daha sonra ise Yapı Kredi Bankası’nın Sanat Galerisinde, İstanbul Deniz Müzesi’nde, Kadıköy Akbank Sanat Galerisinde olmak üzere çeşitli sanat galerileri ve uygun alanlarda, ortalama olarak her yıl bir, bazen de iki sergi açılmak suretiyle toplumla bütünleşmeye gayret sarf edilmiştir.

Derneğin ve ülkemizin ilk uluslararası gemi modelciliği sergi ve yarışması Atatürk’ün doğumunun 100. yılı münasebetiyle, 1981 yılında Taksim Atatürk Kültür Merkezinde oluşturulmuştur.

Dernek 1983 yılında Romanya Bükreş’te düzenlenen uluslararası sergiye katılmış ve bu yarışmada statik modeller dalında üç altın, iki gümüş ve bir bronz madalya kazanmıştır.

Daha sonraki yıllar içerisinde Rusya’da ve Bulgaristan’da düzenlenen sergilere katılmış, 1993 yılında Almanya Duesseldorf’ta düzenlenen Boat Show’a katılarak ülkemizi temsil etmiştir. Daha sonra Romanya’da düzenlenen bir sergi ve yarışmada üç altın madalya kazanmıştır. Dernek İstanbul dışında da ülkemizin birçok yöresinde sergi ve yarışmalar düzenlemiştir. Bunlardan ilki 1973 yılında Ankara’da yapılmıştır. 2005’te Marmaris’te, 2008 ve 2010’da Alanya’da sergiler düzenlenmiştir. Dernek, bunlardan başka Ankara’da, 2009’da Çanakkale’de de çeşitli sergiler düzenleyerek faaliyetlerini sürdürmüştür.