donwload filezilla download filezilla client donwload filezilla download latest filezilla download filezilla client download filezilla 3.2 download filezilla for windows download filezilla 64 bit download filezilla vista download filezilla exe download filezilla ftp software
gerekli.jpg

Güvertedeki Diğer İşlemler

Metin GÜRKAN
Hulusi GÜRBÜZ

Temiz ve hafif parlak bir güverte elde etmek istiyorsak, zımpara ile yüzeyi iyice temizleyip bir kaç kat vernik sürmeliyiz.


Yukarıda anlattığımız güverte kaplamasını bitirdikten sonra yine zımparalama işlemiyle tesviyesini yapmalıyız.
Son kat zımparasını, ince kumlu bir zımparayla yaptıktan sonra güverte üzerine fırçayla selülozik dolgu verniği tatbik etmeliyiz. Dolgu vernikleri piyasada taleplere göre kiloluk veya üç-beş kiloluk kutular halinde satılmaktadır. Bizim alacağımız bir kiloluk dolgu verniği bütün işimizi görecektir. Ayrıca, yine bir kiloluk selülozik tinere de ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır.

GÜVERTENİN VERNİKLENMESİ
Küçük, metal veya cam bir kab içinde dolgu verniğini selülozik tiner ile incelterek fırça ile sürülebilecek kıvama getirmeliyiz. Güverteye; incelttiğimiz bu vernikten fırça ile tatbik etmeli, kuruyunca tekrar bir kat daha vernik sürerek tahtanın “veya kaplamanın” verniği iyice emmesini sağlamalıyız. İkinci kat da kuruduktan sonra çok ince kumlu bir zımparayla dolgu verniğini zımparalamalıyız. Bunda dikkat edeceğimiz husus zımparanın, ağaçların suyuna göre hareket ettirilmesidir. Zımparanın sağa ve sola hareketi, ağaçların suyuna uygun olarak yapılırsa, herhangi bir çizilme olayı ile karşılaşmayız. Zımparayı aşağı-yukarı hareket ettirirsek ağaçların sofrasına denilen kısmına zımpara hareketimiz uygun düşmeyecek ve güverte kaplamalarını çizme olasılığımız artacaktır. Uygun zımparalama şeklini Şekil 18’de vermeye çalıştık.

sekil_18.jpg

Şekil 18- Zımparalama.

Zımpara işlemi tamamlanınca tozlarını temiz bir bezle silerek temizlemeliyiz. Bu aşamada temiz, hafif parlak bir güverte elde etmiş olmalıyız.

TOP DELİKLERİNİN AÇILMASI
Güverteyi bu şeklide bitirdikten sonra sıra top deliklerinin (Top lombarları) açılmasına gelir. Top lombarları tamamen simetriktir. Yani geminin sağında (sancak) olan lombarın simetrisi, geminin solunda da (iskele) vardır. Modelimizde bu simetriyi sağlayabilmemiz için model boyu kadar bir kartona ihtiyacımız olacaktır. Plandaki yan görünüşü, kopya kâğıtları vasıtasıyla karton üzerine kopya edelim. Yan görünüşün tamamını kopya etmeye gerek yoktur. Su hattı çizgisi üzerinden top lombarlarını ve geminin diğer hat çizgilerini kopyalamamız yeterli olacaktır (Şekil 19).

sekil_19.jpg

Şekil 19- Top lumbarlarının açılması.


Planda 10x10 mm. olarak verilen lombarlar, 1 mm sağ, 1 mm. sol, 1 mm. üst, 1 mm. alt taraftan fazlalık bırakarak karton üzerine kopya ettiğimiz lombar ölçülerini aktaralım. Yani şablondaki lombar ölçümüz 13x13 mm. olacaktır. Şablondaki lombarları maket bıçağı ile keserek çıkartıp diğer çizim yerlerinden kartonu kestiğimizde Şekil 18'de görülen şablonu elde etmiş olacağız. Bu şablonu modelimizin sağ tarafına, plana uygunluk sağlayarak bir kaç yerinden toplu iğne ile sabitleyerek lombar yerlerini model üzerine işaretleyelim. Şablonu söküp modelin sol tarafında da aynı işlemi yaparak lombar delikleri için simetriyi sağlayalım. Daha sonra maket bıçağı ile bu lombarları oyarak top deliklerini açalım (Şekil 20).

sekil_20.jpg

Şekil 20- Lombar deliklerinin açılması.


Tüm lombar deliklerini açtıktan sonra bu deliklerin dış borda kaplaması ile iç kaplamalar arasında meydana gelen boşluğu doldurma işlemine sıra gelmiştir. Top lombarlarının aynı ölçüde olması için tahta bir kalıp kullanmamız gerekecektir. Bunun için top lombarı ölçüsü olan 10x10 mm kadar 10 cm. uzunluğunda 5-6 adet çıtaya ihtiyacımız olacaktır. Ayrıca 1 rnm. kalınlığında ıhlamur ağacından plakaya da ihtiyacımız vardır.

sekil_21.jpg

Şekil 21- Lombar çerçevelerinin yapılışı.

Kalıp olarak kullanacağımız 10x10 mm. ebadında, 10 cm. uzunluğunda çıta üzerinde, Şekil 21’de görüldüğü gibi 1 mm. lik ıhlamur plakalardan keserek elde edeceğimiz kübik şekiller, daha önce oyduğumuz lombarlara yerleştirilecektir (Şeki 22).

sekil_22.jpg

Şekil 22- Lombar çerçevelerinin yerlerine yerleştirilişi.


Gerek kalıpta gerekse lombarlara yerleştirdiğimiz kübik parçaların yapıştırılmasında sentetik tutkal kullanmalıyız. Top lombarlarının çerçeveleri yerlerine yerleştikten sonra fazlalık kalmış ise bu fazlalığı içerde değil dışarıda, yani borda kısmında bırakmalıyız. Zira bordadan dışarı taşan fazlalığı tesviye etmek daha kolay olacaktır. Ayrıca bordada 1 mm. lik bir çıkıntı payının top lombar çerçevesi olarak bırakılması gerekmektedir.